Nyttig ny webapplikasjon for diagnostisering av spiseforstyrrelser

IT-avdelingen på UiO bistår med apputvikling for innsamling av data til studie om spiseforstyrrelser. Data registreres inn i appen, som er basert på Nettskjema, og sendes direkte inn i sikre omgivelser i TSD (tjenester for sensitive data).

Logo for "Body project", et mørkt hode i profil mot gul bakgrunn, og portrett av Dahlgren og Wisting

Artikkelen er basert på en tekst av Camilla Lindvall Dahlgren, Professor i klinisk psykologi, Oslo Nye Høyskole (ONH) og Line Wisting, Forsker ved regional seksjon for spiseforstyrrelser, OUS Ullevål

Et godt og konstruktivt samarbeid

Pål Fugelli, IT-avdelingen UiO

Både IT-avdelingen og forskerne som bruker den nye appen setter pris på et godt og konstruktivt samarbeid i et meningsfylt prosjekt. Selve utviklingen ble gjort i et tverrfaglig team, og det var allerede gjort et grundig arbeid i forkant med algoritmer og logikken i intervjuene. Å tilrettelegge for innsamling av sensitive data i en brukervennlig web-app med sikker lagring i TSD, er et viktig fokus. – Dette er  helseopplysninger, så her må sikkerhet og personvern være ivaretatt fra ende-til-ende, sier Pål Fugelli, som leder IT-avdelingens seksjon for apputvikling. – Til dette utviklingsprosjektet bruker vi to av våre egenutviklede tjenester som er spesialisert for akkurat slik bruk, forteller Fugelli fornøyd.

 

Diagnostisering av spiseforstyrrelser

Den nye appen brukes i intervjuer som danner grunnlaget for diagnostisering av spiseforstyrrelser. Den er basert på den norske versjonen av the Eating Disorder Assessment (EDA-5) for DSM-5 (Sysko et al. 2015). Dette er et semistrukturert, digitalt intervju om spiseforstyrrelser som følger kriterier fra DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Intervjuet ble opprinnelig utviklet ved Columbia Center for Eating Disorders ved New York State Psychiatric Institute, og oversatt til norsk i 2016 da Camilla Lindvall Dahlgren, Professor i klinisk psykologi ved Oslo Nye Høyskole (ONH), var gjesteforsker i New York.  Den norske versjonen ble validert i 2020 og viste seg å raskt og korrekt generere DSM-5-diagnoser (Dahlgren et al. 2020).

 

Behov for digital innsamling av data og samtykker

Samarbeidet begynte i 2020 da Dahlgren og Line Wisting, Forsker ved Regional seksjon for spiseforstyrrelser, OUS Ullevål, planla en forekomststudie (prevalensstudie) av spiseforstyrrelser blant norsk ungdom (Dahlgren et al. 2023). Dahlgren og hennes kolleger så tidig behovet for digital innsamling av både samtykker til deltakelse og bruk av data, og til selve de diagnostiske dataene. Dessverre tillot ikke den deres eksisterende webløsningen sikker lagring av sensitive diagnostiske data, og tilbakemeldinger fra brukere viste også at intervjuet også trengte en språkoppdatering. I tillegg savnet både forskere og klinikere funksjoner i den norske versjonen av EDA-5 som ville gjøre dokumentasjonen av symptomer enklere å innhente, systematisere og dokumentere.

 

Nettskjema og TSD oppfylte både ønsker og krav

Til sammen førte dette til ideen om å utvikle en ny webapplikasjon. Løsningen ble å kontakte IT-avdelingen på UiO, for å høre om de så for seg å kunne lage denne. Etter å ha hatt flere hyggelige og konstruktive møter, ble det tydelig at Nettskjema var et godt valg med tanke på funksjonaliteten som trengtes for å videreutvikle den eksisterende løsningen, og at TSD oppfylte kravet om sikker innsamling og lagring av sensitive data. Den opprinnelige planen var å ta i bruk den nye webapplikasjonen ved oppstart av studien i 2020, men Covid-19-pandemien forårsaket dessverre forsinkelser i studien, og den nyutviklede webapplikasjonen ble aldri tatt i bruk.

 

Pandemiutsettelse

Appen ble liggende ubrukt i nesten fire år, men da et nytt forskningsprosjekt “Body Project – Unge Kvinner” (Wisting et al. 2023) ved Regional seksjon for Spiseforstyrrelser, OUS Ullevål og Oslo Nye Høyskole ble startet opp i 2024, ble behovet for et effektivt og sikkert diagnostisk verktøy brakt på banen igjen, og den ubrukte appen ble vakt til live.  Både utviklere, forskere og klinikere arbeidet nå sammen igjen for å ferdigstille appen i tide til oppstarten av studien, og etter vellykkede tester ble appen “godkjent” til bruk kun noen få dager før den første datainnsamlingen startet. Appen er finansiert av Stiftelsen Dam, i samarbeid med Mental Helse.

 

Avdekker nye tilfeller av spiseforstyrrelser

Nå brukes den nye webapplikasjonen regelmessig i forskningsprosjektet “Body Project – Unge Kvinner” som er et gruppebasert program for kroppsaksept og forebygging av spiseforstyrrelser. Målet med prosjektet er å forstå mer om hvordan media og samfunnets normer påvirker unge kvinners tanker om egen kropp og utseende, og hvordan de aktivt kan motstå det kroppspress de utsettes for daglig. I prosjektet brukes den nye diagnostiske webapplikasjonen til å kartlegge spiseforstyrrelser hos deltakerne før deltakelse, samt 1- og 2 år etter de har vært med i Body Project. Gjennomføringen av det diagnostiske web-intervjuet ved 2-års oppfølging vil bidra til å svare på studiens hovedmål; antallet nye tilfeller av spiseforstyrrelser. Tallet vil gi forskerne svar på om Body Project har vært effektiv i å forebygge nye tilfeller av spiseforstyrrelser. 

 

Webapplikasjonen fungerer godt

Per dags dato er over 40 deltakere inkludert i studien, og erfaringene så langt tilsier at den nye webapplikasjonen, som er laget i Nettskjema, fungerer veldig godt. Den er meget brukervennlig, og den endelige rapporten som genereres ved avsluttet intervju sendes direkte til en egen prosjektspesifikk mappe i TSD. Rapporten inneholder all informasjon som trengs for å kunne gå tilbake til et spesifikt intervju, og har ved flere anledninger blitt brukt av prosjektmedarbeidere for veiledning i konsensusmøter om foreliggende diagnoser. I tillegg, forteller Dahlgren,  fungerer samarbeidet med IT-avdelingen på UiO veldig fint. Hvis det oppstår problemer, og når vi har spørsmål får vi raskt konkrete svar, noe som er helt uvurderlig når man forsker ved bruk av nye teknologiske løsninger.

 

Kanskje flere apper?

Dahlgren og Wisting er svært fornøyd med appen, og tenker at den godt kan brukes til flere prosjekter. Men siden appen sender data direkte til ett prosjekt i TSD, kan den bare brukes av ett prosjekt om gangen. – Vi har allerede fått en forespørsel om bruk av appen i et annet prosjekt, noe vi dessverre har vært nødt til å si nei til. I tillegg kjenner vi også til flere prosjekter som ville kunne dra stor nytte av appen. Hvis vi kan få lov til å sette noe på ønskelisten til IT-avdelingen, er det at appen kanskje i framtiden kan sende data til flere prosjekter, eller at det utvikles flere apper, avslutter de fornøyde forskerne.

 

Noen skjermbilder fra appen:

bildeliste2

Referanser

 

Dahlgren, C.L., Walsh, B.T., Vrabel, K. et al. Eating disorder diagnostics in the digital era: validation of the Norwegian version of the Eating Disorder Assessment for DSM-5 (EDA-5). J Eat Disord 8, 30 (2020). https://doi.org/10.1186/s40337-020-00310-7

 

Dahlgren CL, Reneflot A, Brunborg C, Wennersberg AL, Wisting L. Estimated prevalence of DSM-5 eating disorders in Norwegian adolescents: A community based two-phase study. Int J Eat Disord. 2023 Nov;56(11):2062-2073. doi: 10.1002/eat.24032. Epub 2023 Aug 2. PMID: 37530417.

 

Sysko R, Glasofer DR, Hildebrandt T, Klimek P, Mitchell JE, Berg KC, Peterson CB, Wonderlich SA, Walsh BT. The eating disorder assessment for DSM-5 (EDA-5): Development and validation of a structured interview for feeding and eating disorders. Int J Eat Disord. 2015 Jul;48(5):452-63. doi: 10.1002/eat.22388. Epub 2015 Jan 30. PMID: 25639562; PMCID: PMC4721239.

 

Wisting, L., Stice, E., Ghaderi, A. et al. Effectiveness of virtually delivered Body Project groups to prevent eating disorders in young women at risk: a protocol for a randomized controlled trial. J Eat Disord 11, 209 (2023). https://doi.org/10.1186/s40337-023-00932-7

Publisert 12. mars 2024 11:10 - Sist endret 4. apr. 2024 15:08