Oppsummering fra brukertesten

Funnene i dette dokumentet vil bli oppsummert på to måter. Den første delen oppsummerer funnene som ble gjort i brukertestene samlet. Den andre delen beskriver konkrete bugs og forslag til endringer som bør gjøres av USIT og redaksjonelle tilbakemeldinger som bør følges opp av Høgskolen i Østfold.

Om brukertesten

Brukertestene ble holdt ved HiØ, avdeling Halden, den 29. juni. Det var totalt 8 deltakere, hvorav fire var studenter, to var administrativt tilsatte og to var vitenskapelig tilsatte. Det var  totalt tre menn og fem damer som deltok på testen. Deltakerene hadde god variasjon i fag/studieområde. Det ble ikke testet med noen forskere.  

Gjennom testene var det stor variasjon i hvor fort brukerne løste oppgavene og hvor ivrige de var til å finne frem til annet innhold enn det de ble bedt om å finne. Etter at brukerne hadde svart på oppgavene vi hadde forberedt stilte vi oppfølgingsspørsmål. Noen oppgaver som presenteres nedenfor er derfor kun gitt til et par av deltakerne. 

    Oppsummering av brukertestene

    Dagens nettsider

    Alle brukerne som deltok på brukertesten nevnte at de hadde brukt dagens nettsider, men i noe varierende grad. For både studenter og ansatte ble det nevnt at de bruker nettsidene mest i oppstartsfasen, som ny student/ansatt, og for å finne veien videre til eksterne tjenester som f.eks. StudentWeb, Fronter, SAP og Fagpersonweb. En ansatt nevnte at nettstedet ble brukt til å lese nyhetsartikler og til å følge med på feed fra retriever.

    Finne frem til en forskningsgruppe

    Brukerne ble bedt om å finne frem til forskningsgruppen som har tittel Områdestudier. De to vitenskaplig ansatte fikk denne oppgaven.

    Begge brukerne fant fram til dette relativt raskt, men det ble påpekt at forskningsprosjektene/gruppene ligger noe langt nede på siden, og lite framtredende.   

    Finne en person

    Brukerne ble bedt om å finne frem til telefonnummeret til en spesifikk person. Alle brukerne fikk dette spørsmålet.  

    Alle brukerne fant raskt frem til personen gjennom å bruke personsøket på forsiden. En bruker prøvde først å finne "Finn ansatt" i "For ansatte"-konteksten før den brukte søket på forsiden.

    Finne en avdeling

    Brukerne ble bedt om å finne frem til en avdeling og kommentere siden. De fire ansatte fikk dette spørsmålet.

    Alle fant raskt frem til avdelingene gjennom "Om høgskolen", "Avdelinger og sentre", "Fagavdelinger".

    Brukerne nevnte at siden var enkel og grei, og at det var fint at det ikke var så mye innhold der. Det ble og nevnt at nyhetssakene bør tilhøre enheten.

    Finne søkefunksjon på mobil

    Brukerne ble bedt om å finne søk på mobil. Når brukerne ble presentert for siden på mobil scroller vi litt ned slik at ikke "meny" ligger synlig i første bilde.

    Alle brukerne fant raskt frem til søkefunksjon på mobil.  

    Finne sider om parkering - Om Sider 

    Brukerne blir bedt om å finne frem til hvor man kan parkere ved HiØ, avdeling Halden. De fire ansatte fikk denne oppgaven.

    Tre av brukerne fant raskt frem til informasjonen gjennom "Om høgskolen", "Finn fram", "Transport og parkering". En bruker gikk gjennom "Om høgskolen", "Administrasjonen", "Studiestedadministrasjon Fredrikstad", "Parkering". [I etterkant av testen har vi sett at listen med lenker på Studiestedadministasjonssiden er fjernet. Bakgrunnen for dette er ukjent, det vil nok fungere greit å alltid ha inngangsveien gjennom /finn-fram/]. 

    Finne en database - Biblioteket

    Brukerne blir bedt om å hjelpe en student til å finne frem til databasen ERIC. De to vitenskaplige ansatte og de fire studentene fikk denne oppgaven.  

    Av de totalt seks brukerne var det kun en som forbandt oppgaven med biblioteket og gikk direkte dit. En bruker fant frem etter mye leting, og de fire siste brukte søkefunksjonen.  

    Brukerne blir bedt om å finne mer informasjon om hvordan søke.

    Kun en bruker finner denne informasjonen under biblioteket. De øvrige fem har liten eller ingen kjennskap til at biblioteket har egne ressurser på dette. To brukere finner en lenke til en youtubeveiledning øverst i databaselisten og en bruker finner en lenke til Kildekompasset som de tenker er riktig sted.  

    Tjenester og verktøy

    Finne informasjon om glemt passord

    Brukerne blir bedt om å finne informasjon om hva de må gjøre om de har glemt passordet sitt. Tre av studentene fikk denne oppgaven.

    Alle fant raskt frem til siden, men to av tre syns det var vanskelig å forstå hva man skulle gjøre. Den tredje reflekterte ikke mye rundt dette. 

    Finne Adobe Connect

    Brukerne ble bedt om å finne frem til tjenesten Adobe Connect. De fire ansatte fikk denne oppgaven.

    Alle brukerne fant frem til tjenesten, men det var stor variasjon i inngangsvei. Alle brukerne gikk via "Tjenester og verktøy"  og "IT-tjenester". En bruker gikk videre via "Lyd og videoopptak", en via "Telefoni og sanntidstjenester", en via "IT-støtte til utdanning" og den siste valgte å bruke søkefunksjonen.

    For ansatte

    Innspill til forsiden

    Brukerne blir bedt om å se over For ansatte-forsiden og komme med innspill. Alle de ansatte fikk denne oppgaven.

    Flere av de ansatte nevnte at Tjeneste og verktøy-raden øverst ikke reflekterte det de hadde behov for av lenker. F.eks. ble det nevnt at eiendomstjenester, idrettsmedisinsk testlaboratorium og publikumstjenester ikke nødvendigvis var noe som alle brukte, og at de heller kunne tenke seg lenker til fagpersonweb og SAP, og muligens Canvas. Det ble nevnt at "Personalnytt" som presenteres som en nyhetssak gjerne kunne ha vært en fast lenke ettersom det er mye nyttig informasjon som blir lagt ut der. 

    Innspill til For ansatte-menyen

    Alle de ansatte fikk denne oppgaven. Det ble nevnt av flere av det nye oppsettet var ukjent, både med tanke på struktur og begrepsbruk. Spørsmål som ble stilt var; 

    • Hva er forskjellen på "Arbeidsstøtte" og "Ansettelsesforhold"?
    • Lønnsadministrasjon - kan jeg administrere lønna mi her eller er det for de som skal administrere den?
    • Rutiner for fagområder - hva betyr det?
    • Råd og utvalg - kommer det flere utvalg her? Skal noen av de ligge internt og andre eksternt?
    • Organisasjonsendring - hvorfor har denne sin egen kategori? Man skal vel ikke gjøre det så hyppig? 

    Finne feriereglementet 

    Tre av de ansatte fikk denne oppgaven. Brukerne ble bedt om å finne feriereglementet. 

    To av brukerne fant raskt frem til siden ved hjelp av menystrukturen i bunnen av siden, via "Arbeidstid og fravær", "Ferie". En bruker brukte en del tid på å lete etter begrepet "HR" og gav opp etter litt frem og tilbake. 

    Finne informasjon om søknad om eksterne forskningsmiddel - Forskningsstøtte

    En bruker fikk denne oppgaven. Brukeren blir bedt om å hjelpe noen om å finne informasjon om hvordan søke etter eksterne forskningsmidler. 

    Brukeren fant raskt frem til informasjonen via "Forskningstøtte" i menyen. Det ble bemerket at det mangler informasjon om "økonomidelen" (Nyttig for forskere, som i dag ligger under Økonomi og driftsenheten).

    Finne krav til publikasjoner - Forskningsstøtte

    De to vitenskaplige ansatte fikk denne oppgaven. Brukerne ble bedt om å finne frem til hvilke krav som stilles til en publikasjon.

    De to brukerne syns det var vanskelig å forstå hvor krav til publikasjoner burde ligge, den ene gir opp og den andre finner frem etter en del leting.

    Studieprogram

    Innspill til forsiden for et studieprogram

    Brukerne blir bedt om å se på studieprogramsiden og komme med innspill. 

    Det virket som brukerne forsto skillet mellom informasjonen som var for fremtidige studenter og studieplanene. Likevel tenker vi det er hensiktsmessig å legge inn en tilbakelenke på undersidene for å tydeliggjøre denne forskjellen. 

    Finne kontaktinformasjon (og studieprogram)

    Brukerne blir bedt om å finne frem til kontaktperson for et gitt studieprogram. De fire studentene fikk denne oppgaven.

    Alle gitt via "Studier", "Alle studieprogrammer og kurs", Filtrering, og fant raskt frem til studieprogrammet. Det vil si at ingen klikket på "Studieprogram" fra forsiden. Noen stusset over at kontaktperson lå nederst og mente at den ville være vanskelig å finne, men de fant den likevel raskt etter at de kom inn på studieprogramsiden. En bruker mente at det at fint at det var fint at den låg i bunnen slik at man måtte lese informasjonen før man eventuelt spør om hjelp. 

    Finne en studieplan

    Brukerne blir bedt om å finne frem (eller hjelpe en student å finne frem) til en studieplan for et gitt emne. De to vitenskaplige ansatte og de fire studentene fikk denne oppgaven.

    Tre av brukerne fant frem fra forsiden og tre av brukerne gikk via "Oppbygging og gjennomføring" og klikket seg videre fra venstremenyen derfra. Det ble nevnt at det var positivt å ha fått inn en innholdsfortegnelse her for å beskrive innholdet ettersom siden er svært lang. 

    Finne informasjon om sykdom på eksamen

    Brukerne blir bedt om å finne informasjon om hva han/hun bør gjøre dersom hun/han er syk på eksamen. De fire studentene fikk denne oppgaven.  

    Tre av studentene finner raskt frem til informasjonen under studier. To bruker ligg lenger tid men finner frem og en leter en stund før han bruker søket. Det var tydelig at det var noe forvirring her siden kategorinavnene var noe ukjente, men de virket likevel intuitive for brukerne.

     

    Finne studentforeninger - Livet rundt studiene

    Brukerne blir bedt om å finne frem til hvilke studentforeninger som finnes ved HiØ. De fire studentene fikk denne oppgaven.

    Alle brukerne fant raskt frem til studentforeningene via "Livet rundt studiene".

    Finne studiestartinformasjon - hvor bør dette ligge?

    Basert på at vi underveis la merke til at det er lagt studiestartinformasjon. under noen av studieprogrammene valgte vi å inkludere en oppgave om dette. Brukerne blir bedt om å si noe om hvor studiestartinformasjon bør ligge. Tre av studentene fikk denne oppgaven. 

    Alle brukerne nevnte at dette var sesongbasert informasjon som burde ligge på forsiden eller studieforsiden i søknadsperioden og ved semesterstart, litt avhengig av hva informasjonen handler om. Bakgrunnen for dette var at nye studenter ikke kjenner til strukturen på siden og informasjonen bør derfor ligge så tilgjengelig som mulig. 

    Innspill til endring av struktur på studieinnhold

    Vi forteller studentene at vi har gjort noen endringer på sidene for studenter, blant annet at vi har tatt bort siden For studenter. De blir spurt om hva de tenker om dette. De fire studentene fikk denne oppgaven.

    Når studentene ble spurt om hva de tenkte om at vi hadde tatt bort "For studenter"-kategorien svarte hver av de: 

    1. "Vanskelig å si, men jeg fant jo frem da."
    2. "Det er like greit. Det var bare en unødvendig greie å gå gjennom ..."
    3. " Jeg knota mye med den forrige. Men jeg måtte ha brukt den mer før jeg kunne ha sagt noe mer om det."
    4. "Jeg syns egentlig det er mer oversiktlig. Jeg fant jo ganske greit frem."

    Jevnt over var brukerne fornøy med konseptet. De som var skeptiske argumenterte med at de ikke hadde sett noe til f.eks. et verktøy og gav seg selv i oppgave å finne dette, når de fant dette i løpet av kort tid virket de mer positivt innstilte. Det ble nevnt at det ikke føltes helt intuitivt at informasjon om eksamen ol. ligger under "Studier", men det ble også nevnt at dette sikkert var delvis på grunn av at løsningen er noe ukjent for brukerne.  

    Brukernes oppsummering - det generelle inntrykket

    Alle brukerne var fornøyde med de nye sidene, mtp. at det var lett å finne frem og søke etter innhold. De fleste var positive til utseende på nettsidene, to brukere bemerket at de syns sidene var litt kjedelige utseendemessig.  

    Noen av studentene nevnte at de savnet For studentene siden, men samtidig fant de raskt frem til tjenestene de nevnte at de ikke hadde sett. De nevnte videre at det nok sikkert hadde noe med vane å gjøre. Det samme gjaldt de ansatte og den nye strukturen på For ansatte-sidene. 

    Andre funn

    • Mange nevner at søket fungerte dårlig i gammel løsning. Dette ser ut til å fungere bedre i ny løsning. 
    • Tilbake til HiØ - Alle de tre veiene tilbake til HiØ brukes, stien i toppen, logoen og tilbake i nettleseren.
    • Si fra! - flere av brukerne nevnte at Si fra!-knappen burde være mer synlig.
    • En av studentene var et medlem i studentparlamentet og lurte på om det var lagt inn noe informasjon om dette. Når hun fant frem til siden ble hun veldig glad og nevnte at hun hadde savnet en slik side på dagens nettsider.

    Endringsforslag

    Bugs og forslag til tekniske endringer

    • Personsøk: Når man skriver inn et navn og trykker enter blir navnet man har valgt i nedtrekksmenyen valgt men det er tomt i resultatlista. 
    • Personsøk: Geir Torgersen fins to ganger i søket.
    • Understreking i toppmenyen: Bør ha noe mellomrom slik at man ser hva man holder over. 
    • Undersider for et studieprogram: Undersidene bør tagges med studieprogramtittel og kull.

    Redaksjonelle tilbakemeldinger

    Listen over redaksjonelle tilbakemeldinger består av feil, spørsmål og endringsforslag som ble tatt opp under brukertestene eller som resultat av noe som ble nevnt der.

    Endringsforslag

    • Knapp til studieprogramvelger: Knappen har forskjellig navn på forsiden "Finn studieprogram" og på Studiesiden "Alle studieprogram og kurs".
    • Studieprogram: Når man bruker bilde bør dette være som et banner, lavt bilde, slik at det ikke bidrar til å gjøre den øverste delen av siden lang. Markedsføringsteksten bør også være kort slik at man raskt kommer til innholdet som ligger nedenfor. Øvrig markedsføringstekst vil ligge under "Hvorfor velge dette programmet?" og kan være lengre.
    • Brukernavn og passord: Siden er litt ustrukturert. Ikke tydelig hvor man bør gå dersom man har glemt passord. Bør formuleres mer som brukeroppgaver enn f.eks. "Selvbetjeningstjeneste for brukernavn og passord".
    • Biblioteket:
      • Det er tydlig at brukerne har liten eller ingen kjennskap til tjenestene som biblioteket tilbyr. Vi foreslår derfor at biblioteket kommer mer synlig frem på nettsidene, f.eks. ved å legge en boks med dette ved siden av avdelingene og under /om/organisasjon/.  
      • Når brukerne lette etter referansestiler og søkehjelp la de ikke merke til triggerord i menyen "Søke, skrive og referere". Bør man endre denne kategorien? UB ved UiO har: «Skrive og publisere». Men det er kanskje noe annet? Blir tre triggerord i menypunkt for mye?
    • Flere nevnte «For studenter»-knappen og studiehåndboka: Behov for å informere om at dette nå er flyttet og kanskje heter noe annet ifm lansering.
    • Avdelinger: nyhetssaker på avdelingsnivå bør bør tilhøre enheten (ligger samme eksempel for alle avdelinger i dag, så dette er sikkert tenkt annerledes). 
    • For ansatte:
      • Må se på toppverktøyene som er valgt. Prioritere det som er viktig for alle. Nå virker det tilfeldig, eksempelvis timeregistrering SAP etc.

      • Informasjonsbehov: Mye innhold er flyttet, HR-håndbok finnes ikke lenger, nye kategorier. Bør legge en plan for å informere spesielt om det. Kommunisere «arbeidsstøtte» og «ansettelsesforhold»
      • IA: Hvorfor ligger formidling og samfunnskontakt utenfor «arbeidsstøtte?» Hører naturlig inn der.
      • IA: Hva er «organisasjonsendring» under arbeidsstøtte?
      • IA: Hva er «rutiner for fagsider»? Er dette forskningsrelatert og kunne høre under forskningsstøtte?
      • IA: Ansattelsesforhold: Hvorfor eller: Velferd eller velferdsordninger, og ikke og?
      • Hvilke råd og utvalg ligger på For ansatte og hvilke skal ligge eksternt under «om høgskolen»?
    • På siden om søknad om eksterne forskningsmiddel mangler det informasjon om "økonomidelen" (Nyttig for forskere, som i dag ligger under Økonomi og driftsenheten).

    • Si fra! - flere av brukerne nevnte at Si fra!-knappen burde være mer synlig. Dersom den er for både studenter og ansatte kunne den ha lagt i bunnen på forsiden, om kun for studenter under "Studier" og "Livet rundt studiene". 

    • "Gå direkte til"-lenkeoversikten i bunnen av "Tjenester og verktøy" og "IT-tjenester" er i dag ulike. Det foreslås å gjøre disse like for å ikke skape forvirring.

    • Forskningsgruppe/prosjekt: forskningsprosjektene/gruppene ligger noe langt nede på siden, og lite framtredende. Bør man vurdere å flytte disse høyrere opp på siden eller gjøre de mer synlige? 

    • Innlogging: Skal "For ansatte" sidene være adgangsbegrenset? Det påpekes at man lærer mye av andre, så det er fordelaktig å ha dette liggende åpent tilgjengelig.
    • Retriever: Hvor vil feeden fra retriever ligge? Relevant for interne.
    • Prosjekter: Hvilken type prosjekter vil ligge i For ansatte menyen? Hvor legges andre prosjekter?
    • To brukere bemerket seg at nettsiden var litt kjedelig utseendemessig: dette vil nok løse seg etterhvert som det produseres sesongavhengig informasjon med bruk av frontefelt og bilder. 
    Publisert 6. juni 2018 22:02 - Sist endret 7. juni 2018 10:46