Samarbeid mellom TASK-teamet og Senter for digital forskerstøtte

Like før sommeren åpnet Universitetsbiblioteket sitt Senter for digital forskerstøtte (DSC), som skal hjelpe og veilede forskere og studenter innenfor ulike temaer knyttet til digitale ferdigheter. 

Laptop som brukes til ulike typer digitale oppgaver

Kravene til åpen tilgjengeliggjøring og formidling av forskningsdata har eksplodert de siste årene (se f.eks. siden om åpen forskning hos Forskningsrådet). Denne utviklingen øker behovet for digitale ferdigheter blant forskerne og setter nye krav til de (digitale) verktøyene som skal muliggjøre åpen tilgjengeliggjøring av både data og forskningsresultater. 

Data må bearbeides, analyseres og visualiseres digitalt. Deretter må forskningsresultatene formidles, også dette digitalt. Større datamengder vil også kreve at flere vil trenge å effektivt organisere og dokumentere dataene sine, for å holde orden og tillate deling på en effektiv måte. Innføring av en egen politikk for åpen forskning på flere nivåer krever også at forskere er mer bevisst på mulighetene og utfordringene som kommer med bruk av digitale verktøy. For å få til dette trenger forskerne å kunne bruke flere typer digitale verktøy og utvikle ferdighetene for å kunne ta dem i bruk.

I juni 2022 åpnet Senter for digital forskerstøtte (DSC, les mer: https://www.ub.uio.no/bibliotekene/dsc/). Formålet med senteret er å være et kontaktpunkt hvor forskere og studenter kan få hjelp med det meste innen bruk av digitale verktøy knyttet til forskning eller utvikling av digitale ferdigheter, det vil si alt fra å fylle ut en datahåndteringsplan på starten av et prosjekt, bruk av digitale verktøy gjennom analysen, hvordan man gjør forskningen mer åpen, og frem til man får publisert resultater. Det betyr ikke nødvendigvis at DSC skal kunne svare på alt, men der de selv ikke sitter på kunnskapen, skal de kunne peke videre til de som vet.

Åtte figurer som bruker laptop til ulike oppgaver
Bring Your Own Device (BYOD), kombinert med kurs og veiledning i ulike typer verktøy gjør forskerne i stand til å lære nye teknikker så de kan bruke verktøyene på egen hånd.

Biblioteket har lenge vært et samlings- og knutepunkt for tjenester og støtte for både forskere og studenter på UiO. Dette inkluderer skriving, litteratursøk, kildekritikk, og nå via DSC, skal det også inkludere digitale ferdigheter, datahåndtering, og mer. USIT på sin side har i mange år vært en tilbyder av generelle IT-tjenester, som håndtering og lagring av store data. Samtidig har USIT et økende arsenal av mer tilpassede forskningsrettede IT-verktøy, som Nettskjema.no, statistikkverktøy (- og kurs), Tjenester for (lagring og analyse av) sensitive data (TSD), utviklingstjenester og oppsett og drift av større forskningsinfrastrukturer. Etter hvert som USIT utvikler mer forskningsrettede tjenester og UB på sin side blir mer IT-rettet i sitt tjenestetilbud begynner de tidligere skillene mellom våre ansvarsområder å viskes ut. Dermed blir det heller ikke så lett for en forsker å vite hvor man bør henvende seg når man trenger hjelp. 

Her kan vi i TASK-teamet og DSC sammen bidra til å spille hverandre gode, med god kommunikasjon og samarbeid på tvers av enheter. Det er et nærmest umettelig behov for kurs i enkelte digitale verktøy, som R og Python. Dessuten trenger forskerne hjelp og støtte på flere måter gjennom sine forskningsprosjekter. Noen av behovene kan håndteres ved å få hjelp fra DSC, noen fra TASK. Det gir også brukerne som trenger hjelp, flere veier til den hjelpen. For noen er det mer naturlig å ta kontakt med biblioteket for hjelp, for andre er det en selvfølge å spørre IT-support. Og skulle det skje at en bruker sender sitt rop om hjelp til IT-support, når det egentlig burde ha gått til biblioteket, kan vi enkelt sende dem videre så de får den hjelpen de trenger. 

Samtidig har vi fortsatt en vei å gå i vårt samarbeid. Her foregår nybrottsarbeid, både med at vi i det hele tatt har fått et Senter for digital forskningsstøtte på UiO, men også at vi har et bredt tilbud innenfor IT- og metode-støtte tilgjengelig fra både UB og på USIT. Vi er heller ikke helt vant til å skulle samarbeide tett, men veien blir til mens man går. Vi har begynt, og vi prøver hele tiden å bli bedre. 

Av Matthew Good, Anne Schad Bergsaker
Publisert 22. okt. 2022 12:22 - Sist endret 4. jan. 2023 16:15
sju mennesker

En blogg for deg som er interessert i IT-verktøy og datahåndtering, samt informasjon om, og erfaringer fra, forskningsprosjekter hvor bruk av IT inngår som en sentral del, enten det dreier seg om kvalitative eller kvantitative metoder/forskningsspørsmål.