Teksten nedenfor er hentet fra Stenars hjemmeside på UiO som ikke finnes lenger.
Klassisk oppskrift
- 12 dl havregryn
- 8 dl hvetemel
- 4 dl sukker
- 400 gram meierismør
- 4 egg
- 1 pk rosiner
- 3 str. teskjeer vaniljesukker
- 2 str. teskjeer bakepulver
Smør og sukker røres sammen.
Egg og mel, bakepulver, vaniljesukker og havregryn fylles på. Til sist rosinene, alt eltes godt sammen.
Deigen settes med teskje i små klumper på stekebrett (med bakepapir). Klumpenes fasong spiller ingen rolle. På et brett passer det å ha 6 rader a 6 kaker, altså 36 pr. brett. Oppskriften ovenfor gir vanligvis omlag 3 fulle brett. Er dette for meget, kan oppskriften selvfølgelig halveres.
Kakene stekes i ovn ved ca 180 grader i ca 7-9 minutter. De skal bli svakt, svakt gylne, men ikke særlig brune. Siden stekovner kan være ulike, anbefales en prøverunde med 3-4 kaker og stålsjekking av tid og fargenyanse. Selv snur jeg kaken og ser under, som sagt er den ganske brun, er steken for kraftig.
Fra du begynner å lage deigen, til du har oppimot 110 ferdig stekte kaker, bruker du neppe mer enn 60 minutter totalt. Det er også en kake barn synes det er morsomt å bake. Disse kan utstyres med løse rosiner for å sikre at alle kaker har minst en rosin!
Moderne variant
En moderne variant, er å blande en oppskåret/oppskavet mørk kokesjokolade i deigen. Skjær opp en og en halv sjokoladeplate i så smale biter du kan, gjerne 1-2 mm tykke. At skivene sprekker, er helt i orden. Om en skal la sjokoladen erstatte rosinene eller være et tillegg, er en smaksak. Enkelte vil kanskje synes at både rosiner og sjokolade blir litt søtt, men jeg vet ikke, jeg...
Oppskriften er hentet fra en oppskriftserie Ingrid Espelid Hovig hadde i Dagbladet for 20-30 år siden. En gutt som het Anders (12 år) var veldig glad i havregryn og hadde sendt inn oppskriften, derav navnet.