Åpent nettkurs (MOOC) i musikkvitenskap

Bakgrunn

Institutt for musikkvitenskap (IMV) ønsker å utvikle en MOOC med utgangspunkt i det eksisterende emnet MUS2006 "Musikk og bevegelse".  Fagfeltet musikk og bevegelse omfatter alle former for kroppsbevegelser  man finner i musikalsk sammenheng - fra innøvde bevegelser hos  profesjonelle utøvere av musikk og dans, til mer spontane bevegelser ved  ikke-profesjonell dans og musikklytting: imitering av spill på  instrumenter, rytmiske bevegelser (hodenikking, tramp med foten), osv.  IMV har vært med på å bygge opp dette fagfeltet internasjonalt, og flere  av instituttets forskere regnes som verdensledende.

Kurset skal etter planen gå i februar 2016.

Resultatmål og leveranse

Det er tre konkrete mål for pilotprosjektet:
1.  Lage en MOOC for internasjonal utbredelse, med utgangspunkt i IMVs forskere som fagpersoner og bruk av kjente, norske musikere/artister som  gjennomgående "case".

2. Videreutvikle ProTeds metode for "omvendt undervisning" i en ny faglig  kontekst. Her er målet at tradisjonelle forelesninger og pensumgjennomgang gjøres i et nettbasert læringsmiljø, mens undervisningen ved instituttet primært rettes mot seminarer og  musikalske laboratoriaktiviteter.

3. Utvikle dagens MOOC-teknologier og plattformer til å fungere med de  avanserte multimedia-behovene som emnet krever: herunder multikanals lyd  og video, representasjon av 3D-bevegelsessporing, samt nettbasert  bevegelsesanalyse og lydinteraksjon.

Alle disse tingene vil være med på  å gi en rikere og mer interaktiv brukeropplevelse. Det faglige innholdet vil utvikles våren 2015, parallelt med at emnet  undervises på "normal" måte. Dette vil også gjøre at de involverte  fagpersonene vil kunne teste ut faglige ideer i praksis mens konseptet  jobbes frem. Det tekniske underlagsarbeidet vil også måtte utvikles  våren 2015, slik at det er mulig å gjøre opptak, sammenstilling og  ferdig implementering i løpet av høsten 2015. Oppstart av MOOCen og  samkjøring med vanlig undervisning vil skje våren 2016. Prosjektet vil ha stor relevans for UiO utover det konkrete fagmiljøet,  særlig fordi prosjektet sprenger rammene for det som nå er teknisk mulig  å få til. Bedre støtte for lyd, video, nettbasert bevegelsesanalyse og  interaktive lydsystemer vil ikke bare komme fremtidige MOOCer til gode,  men også UiOs generelle nettjenester.

 

Formål

1. Å øke oppmerksomheten rundt fagfeltet

2. Å rekruttere studenter

Publisert 2. feb. 2015 14:47 - Sist endret 26. sep. 2017 13:14