Sluttrapport for prosjektet Music Moves

Innledning - om prosjektet

Undervisere ved Institutt for medievitenskap (IMV) deltok våren 2014 på Seksjon for digitale medier i læring (DML/USIT) sitt EdTech-arrangement der tema var MOOC. På denne tiden var IMV inne i en revisjon av Bachelor-graden og var i en prosess der de jobbet med nye undervisningsmetoder. IMV ønsket å bruke innhold fra det eksisterende emnet MUS2006 Music and body movements og utvikle en MOOC.

Høsten 2014 kom IMV og DML sammen og ble enige om å samarbeide om kursutviklingen i et eget prosjekt. I desember 2014 ble prosjektet tildelt porteføljemidler og hadde oppstart februar 2015. Prosjektet holdt prosjektplanen og kurset åpnet 1.februar 2016 og gikk i 6 uker. 5000+ meldte seg på kurset. Music Moves var den første MOOCen på FutureLearn som er helprodusert på UiO og har gitt svært nyttig erfaring og kunnskap som vil kunne bidra til å effektivisere og forbedre senere MOOC-prosjekter.  

Kurset tilbys på nytt fra 5.september 2016 og skal samtidig brukes i undervisningen i det ordinære emnet MUS2006. Det er også ønskelig å se på muligheten til å tilby studiepoeng. 

Formål

  • Utforske og prøve ut nye undervisnings- og vurderingsformer. (MOOC og flipped classroom). 
  • Kurset skulle virke rekrutterende og trekke studenter også til ordinære studier.
  • Kurset skulle være omdømmebyggende. 

Prosjektorganisering

Alexander Refsum Jensenius, sammen med Hans Zeiner-Henriksen og Kristian Nymoen, ved IMV hadde den faglige ledelsen. Jesper Havrevold (DML/USIT) var innledningsvis prosjektleder som innebar å sikre prosjektets framdrift og holde den løpende administrative kontakten med FutureLearn. Emil Trygve Hasle (DML/USIT) var også deltaker i prosjektgruppen. I august 2015 tok Svein Harald Kleivane over som prosjektleder og Emil Trygve Hasle gikk ut av prosjektet. Mikkel Kornberg Skjeflo gikk inn i prosjektet etter Hasle. Hans Magnus Nedreberg (DML/USIT) utførte grafisk arbeid. 

Høsten 2015 ble Audun Bjerknes ansatt på prosjektmidlene til å ta ansvar for videoproduksjonen. I tillegg fikk prosjektet frigjort ressurser fra Joakim Magnus Taraldsen (GFS/USIT) og Tore Bredeli Jørgensen (DML/USIT) til å delta i videoproduksjonen. All videoproduksjon ble således gjort med UiO-interne krefter. 

Organiseringen fungerte svært godt og det var en åpen dialog og fruktbart samarbeid gjennom hele prosjektet. 

Gjennomføring

Overordnet ble prosjektperioden delt i to. Våren ble satt av til planlegging og forberedelser. Høsten ble satt av til produksjon av kursinnhold, utvikle læringsdesignet og ferdigstillelse av kurset. 

Gjennom våren var det jevnlige møter i prosjektgruppen og det ble satt av tid til å bli kjent med MOOC-sjangeren og FutureLearn-plattformen, få en god vinkling på kurset og teste ut ulike formidlingsformer foran kamera. Siden tema for MOOCen var musikk ble gikk det mye tid for å få avklart rettigheter til bruk av musikk. 

Oversikt over de større aktivitetene: 

  • 22.oktober 2014: Innledende møte (ansvars- og rollefordeling)
  • 24.februar 2015: Oppstartseminar. Møte med FutureLearn
  • Mars 2015: Aktivitetsplan ferdig.
  • 15.mai 2015: Multimedia workshop
  • 27.mai 2015: Prøvefilming 
  • Høsten 2015: Div workshops for kursutvikling
  • August 2015: Videre detaljering av produksjonsaktiviteter M1-M7 og M8-M14 
  • September 2015: Videoinnspilling (Planer for de største opptaksdagene)
  • 26.november 2015: Workshop: ferdigstillelse av kurset
  • 1.februar: Kursstart
  • 3.mai: Evaluerings-seminar
  • 13: juni: Reviderings-seminar

Utover dette gikk mye av kommunikasjonen på epost og det ble avholdt møter etter behov. 

Leveranser

Music Moves åpnet 1.februar 2016 som planlagt og gikk i 6 uker. 5000+ meldte seg på kurset. 

Med grunnlag i utarbeidingen og gjennomføringen av kurset ble det akseptert to paper til konferanser:

MOOCen vil kunne tilbys på jevnlig basis som frittstående kurs eller i samspill med ordinær undervisning på UiO (se "Videre arbeid"). 

Erfaringer

Music Moves var den første MOOCen på FutureLearn som er helprodusert på UiO og har gitt svært nyttig erfaring og kunnskap som vil kunne bidra til å effektivisere og forbedre senere MOOC-prosjekter.  

Samarbeid

De tre partene i prosjektarbeidet var Institutt for musikkvitenskap, Seksjon for digitale medier i læring og FutureLearn der prosjektleder i DML var bindeleddet og sikret framdrift og koordinerte informasjonen og arbeidet mot FutureLearn. Det var også et samarbeid med Gruppe for sanntidstjenester på USIT under videoproduksjonen. 

I noen tilfeller kan det være utfordringer knyttet til et så nært samarbeid mellom faglig ansatte og administrativt ansatte der man møtes i et felles prosjekt med ulike kompetanser og innfallsvinkler som til dels kan overlappe. Dette unngikk man i dette prosjektet ved at det fra oppstarten ble klargjort tydelige roller og hva de enkelte parter og deltakere kunne bidra med og raskt etablert en god samarbeidskultur. Dette gjaldt kanskje spesielt rundt utviklingen av kursinnholdet. For DML/USIT var det viktig å få rom og tillit til å være en pådriver som prosjektleder både til å drive prosjektet framover og bruke sin kompetanse på utvikling av læringsdesign og hvordan legge til rette for gode og pedagogisk funderte nettkurs. For IMV var det viktig at det administrative arbeidet og tilrettelegging mot FutureLearn ble ivaretatt slik at de kunne fokusere på å utvikle godt innhold til kurset. 

Suksessfaktorer

  • Avgjørende for prosjektet å få en dedikert ressurs til å ta ansvar for videoproduksjonen. 
  • Avklarte roller mellom faglige administrative prosjektdeltakere. 
  • Tydelig prosjektleder som sikrer framdrift. 
  • Ta utgangspunkt i et kursmateriale som er godt kjent. 
  • Engasjerte og motiverte faglige som har et aktivt og dedikert forhold til kursutviklingen.
  • Vilje og mulighet til å eksperimentere og prøve ut nye former og sjangre. 

Utfordringer

  • Det viste seg å være komplisert å kostbart å få rettigheter til å bruke original musikk og bilder i kurset. For å få eksemplifisert det faglige innholdet på en pedagogisk god måte måtte derfor mange opptak gjøres og illustreres på diverse locations. Dette var en tidkrevende prosess som kom i tillegg til øvrige opptak i studio. 
  • I perioder gikk mye tid og ressurser til planlegging og gjennomføring av videoproduksjon. Utarbeiding av deler av det andre kursinnholdet måtte derfor flyttes til senere på høsten. Noe av dette innholdet kunne hatt en grundigere gjennomarbeiding. 
  • Det er en modningsprosess å bli kjent med og trygg på MOOC-sjangeren. Ett år er derfor en passende prosjektperiode for MOOC-produksjon. 
  • I perioder utfordrende å finne konsentrert tid til å jobbe med den faglige kursutviklingen på grunn av oppgaver utenfor MOOC-prosjektet. Det burde vært satt av sammenhengende dager med konsentrert arbeid med kursutvikling. 

Videre arbeid

Kurset tilbys på nytt 5.september med en varighet på 6 uker. På bakgrunn av workshopen x.juni blir det i forkant av kursåpningen gjort mindre endringer og justeringer utfra erfaringer gjort første gang kurset gikk og tilbakemeldinger fra kursdeltakerne. Denne gangen skal MOOCen gå parallelt med det ordinære emnet MUS2006 Music and body movements. Campus-studentene skal følge MOOCen som en del av undervisningen, men vil også få ordinær undervisning, men i større grad etter en flipped classroom-modell. Undervisningstiden på campus vil bli brukt til andre aktiviteter enn tradisjonell forelesning. Campus-studentene vil få obligatoriske oppgaver i MOOCen i form av å være aktive i diskusjonene og gi oppsummeringer av aktiviteter og diskusjoner som foregår gjennom kursukene. 

IMV og DML har startet et innledende undersøkelser for å se på det er mulig å kunne gi studiepoeng for gjennomføring av MOOCen. Ideen er at MOOC-deltakerne som ønsker det kunne få et tilleggspensum og en semesteroppgave som til sammen ville kunne utgjøre 10 studiepoeng. 

Regnskap

Art 979200 Porteføljemidler FOU, åpent kurs i musikkvitenskap
3901 Inntekter fra KD - ordinær bevilgning - utenom avgiftsområdet -600 000
5894 Kostnad ved internt finansiert frikjøp, fra enhet til enhet 591 019
6800 Kontorrekvisita 230
7152 Diett og overnatting etter regning, innberettes ikke 615
7190 Refusjon utlegg på reise 3 119
7191 Transportkostnader på reise 432
7411 Gaver til eksterne forbindelser 4 085
7609 Diverse lisenser 500
Sum 0
Publisert 2. okt. 2016 21:45