Vortex for USITs linjeledere

Gjennomgang av tips og knep linjelederne kan bruke for å lage lesbare, velformete og oversiktlige dokumenter som formidler innhold på mest mulig effektivt vis i Vortex.

Firefox brukes som nettleser. Det er ikke sikkert at alt som fungerer i Firefox også fungerer i andre nettlesere.

#1: Du skal gi nettsiden og mappa di en meningsbærende tittel og følge standard og gjeldende praksis i navningen av disse

Vis hvordan systematisk og gjennomtenkt bruk av titler gir merverdi (i tillegg til tydeligere kommunikasjon), primært i mappe og dokumentlistinger som opplisting av møter i UAV og møter i IT-drift, samt møter mellom IT-drift og lokal IT v/fakultetene og eventuelle andre eksempler. God tittel er vel også en fordel når det gjelder søk og gjenfinnbarhet.

Navning av dokumenter og mapper, lovlige tegn i fil og mappe navn, og fy-tegnene (mellomrom ('space'), understrek (_), store bokstaver, særnorske tegn (æøå)), vise hvordan Vortex gjør om ulovlige tegn til lovlige i "Opprett dokument"- og "Opprett mappe"-dialogene.

Begge deler er god praksis uansett hva slags dokumenter det er snakk om, – aldri la Microsoft velge dokumentnavn for dokumentene dine.

#2: Du skal bruke riktig dokumentmal og mappetype på nettsidene og nettstedene dine

Gjennomgang av de viktigste mappetypene (Vanlig mappe, artikkelliste, arrangementsliste, blogg og kanskje bildeliste) og dokumentmalene (Artikkel, arrangement, forside).

Demonstrasjon og viktige poenger i administrasjonen av de ulike mappetypene (sortering (i menyer), visning/visuell profil etc) og dokumentene (visuell profil/menyer etc).

#3: Du skal skrive bra nok norsk (eller nynorsk eller engelsk) og følge sentrale skriveregler, – du skal bruke stavekontrollen (selv om den suger)

Hente fram igjen skriveregler fra gamle dager og oppsummere noen av de viktigste tingene å holde orden på, samt peke på de viktigste reglene på nettsiden for "Hvordan skrive på nett?"

God praksis når det gjelder stavekontrollen, – det er en shitty greie, men den kan hjelpe. Hvordan installere språkpakker og bruke dem i Firefox, legge til egne ord etc.

Må finne ut hvordan Firefox lagrer endringene i ordboka og hvordan en ta backup av dem og få dem med seg til nye installasjonr.

#4: Du skal ikke finne opp kruttet (alene), du skal følge standarder, retningslinjer og maler og lignende og gjerne stjele det andre har fått til

De viktigste tingene i retningslinjer for universitetets nettsted og retningslinjer for USITs nettsted og nettstedet for IT-tjenestene (finner ikke denne!), samt universell tilrettelegging.

Møtemapper som et eksempel, enhetssider og retningslinjer for USITs nettsted et annet, vise konsekvenser av å ignorere vedtatte opplegg og standarder og gevinster av å følge ditto.

Budskap: Andre har tenkt mer på dette enn du, antakelig har de tenkt lure tanker, så spør hvis du lurer på noe før du prøver å finne opp kruttet selv og si fra hvis du tror du har funnet på noe smart som andre kan ha nytte av.

#5: Du skal ikke publisere innhold for hvem som helst, du skal ha kontroll med hvem som får tilgang til til dokumenter og data på nettstedet ditt

Gjennomgang av tilgangskontrollen i Vortex og spesielt "Administrator"-tilganger.

Samtidig: Sperre tilgang tilstrekkelig, men ikke unødvendig, åpenhet og deling er det vi streber etter.

#6: Du skal ikke bruke editoren som en skrivemaskin, du skal bruke verktøylinja til å lage lesbare, lesverdige og godt strukturerte dokumenter

Første bud i arbeidet med å lage nettsider og nettsteder som er lesbare og lesverdige og som kommuniserer godt er en gjennomtenkt struktur. Verktøylinja i editoren har de verktøyene du trenger (og ikke mye mer slik som Word) til å lage godt strukturerte dokumenter (nettsider), – og de viktigste har enkle snarveier:

  • Inndeling i kapitler: <h2>–<h5> => ctrl/cmd-[2-5]
  • Løpende tekst: <p> => ctrl/cmd-1
  • Nummererte og unummererte lister
  • Innrykk
  • Lenke: <a> => ctrl/cmd-l
  • Lagre: ctrl/cmd-s
  • Etc

Demonstrere hvordan verktøylinja inneholder alle funksjonene du trenger for å lage velstrukturerte og velformete dokumenter med grei nok lay-out.

-Bruk av snarveier (ctrl-[1-5], crtl-s, ctrl-l).

#7: Du skal ikke legge URL-er inn i løpende tekst, du skal praktisere hypertekst

Finne dårlige eksempler.

Demonstrere hvordan lenker (og krysslenker) skal brukes.

#8: Du kan bruke komponenter til å automatisere oppgaver og utnytte mulighetene til å lage brukbare nettsider og nettsteder

Legge inn innholdsfortegnelse, søkefelt, mappelisting, include:events, RSS-strømmer, blogg etc.

#9: Du kan bruke tabeller, men de skal brukes riktig og noen ganger finnes det gode alternativer til bruk av tabeller

Tabeller er noe herk, spesielt når det gjelder å lage referater.

#10: Du kan godt bruke bilder og illustrasjoner til å gjøre nettsidene og nettstedet ekstra tiltrekkende

Demo av innlegging og plassering av bilder, samt bildeliste

Vortex-politiet ser deg!

Alt blir samlet på en nettside med peker til relevant Vortex-dokumentasjon.

Brudd blir påtalt.

Publisert 4. apr. 2017 23:16 - Sist endret 12. jan. 2023 10:08